Szybkie ZIELONE KOTLETY dla zapracowanych
W zdrowym ciele, zdrowy duch!
Żeby było jeszcze szybciej, gdy kasza i soczewica się gotują, przygotowuję sobie resztę składników tak, aby wszystko było gotowe równocześnie. Gdy ugotowane składniki lekko przestygną, od razu zabieram się za mieszanie, lepienie i pieczenie.
Podaję Ci proporcje na przygotowanie większej ilości KOTLETÓW, gdyż chyba nikt nie ma ochoty tracić czasu na codzienne gotowanie od zera. Upieczone KOTLETY mogą leżeć w lodówce śmiało do 5 dni. Przed podaniem wrzucasz je na patelnię i podgrzewasz pod przykryciem na małym ogniu.
Codziennie możesz podawać je na inny sposób. Zmieniaj kasze, ryż, ziemniaki, rób różne sałatki, a jeśli chcesz to dorób do nich sos - pieczarkowy, pomidorowy, jaki tylko lubisz. Dzięki temu nie będzie nudno, a zdrowy obiad będziesz mieć w dosłownie chwilę.
Jeśli masz ochotę możesz pokombinować z przyprawami i zrobić nieco inną wersję smakową tego dania. Trochę więcej suszonej papryki, kminku, curry, co tam lubisz - kombinuj! Możesz dodać zamiast pietruszki świeżego koperku, a otrzymasz aromatyczne KOTLETY KOPERKOWE. Do tego dorobisz sos pieczarkowy i ach... Czego chcieć więcej?! ;)
Pamiętaj, aby zdejmować KOTLETY z blachy po lekkim przestudzeniu, nie od razu po wyjęciu z pieca. Dzięki temu nie będą Ci się rozpadać.
Takie wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe kotlety to doskonała opcja na szybki, zdrowy obiad dla dzieci, alergików, osób starszych i z nietolerancją, dla każdego. Dostarczą one mnóstwa witamin i minerałów każdemu, kto chce czuć się zdrowo, lekko i po prostu dobrze w swoim ciele.
Pałaszujcie bez wyrzutów sumienia!
Smakowitego!
Brak komentarzy: