SOCZEDOROWA - zdrowa, szybka roślinna alternatywa (wysokobiałkowa!) na kanapkę lub do naleśnika
Lubisz pomidory?
Jeśli tak, to mam dla Ciebie coś, co z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak jest rewelacyjny. Idealny sposób na dostarczenie sobie białka, wapnia, potasu i wielu innych cennych składników. Jest to również dobry sposób na przemycenie dzieciom dużej ilości wapnia, który jest im niezbędny w okresie dorastania (aż 35mg na 100g głównego składnika). Osoby starsze również zachęcam do urozmaicenia swojej diety o dzisiejsze danie, a niestraszna im będzie osteoporoza i inne choroby układu kostnego.
Dzisiaj rolę główną gra soczewica. Ja zastosowałam czerwoną, bo najszybciej się gotuje, ale może to być każda inna. Nie ważne jaki ma kolor, ważne jak wielkie bogactwo w sobie kryje. Z każdej soczewicy możesz przygotować sobie pyszną PASTĘ KANAPKOWĄ "SOCZEDOROWA".
Dla porównania, pierś z indyka zawiera 19,5g białka/na 100g produktu, pierś z kurczaka 21,6g białka/na 100g produktu, zaś soczewica czerwona 25,4g białka/ na 100g produktu. I jest ono takim samym białkiem jak zwierzęce, ma takie same aminokwasy. Białko z soczewicy nie zawiera za to złego cholesterolu, który zapycha nam żyły i powoduje choroby układu krążenia.
Soczewica jest dobrym pomysłem na rozpoczęcie swojej przygody z roślinami strączkowymi, aby była ona mniej odczuwana przez delikatny żołądek. Wiele osób pyta mnie o strączki w diecie i skarży się jednocześnie na nieprzyjemne dolegliwości po ich zjedzeniu. Dlatego postanowiłam przygotować Ci małą ściągę - INSTRUKCJĘ OBSŁUGI ROŚLIN STRĄCZKOWYCH. Poniżej zamieściłam 10 wskazówek, jak przygotowywać strączki, aby te dolegliwości były mniejsze, a po okresie przystosowania, nie było ich wcale. Bo nie od razu Kraków zbudowano:) Warto przez to przejść, gdyż korzyści z jedzenia tych roślin są naprawdę ogromne. Niektóre z moich wskazówek są po to, aby strączki nie traciły swoich wartości odżywczych. Myślę, że warto wprowadzić je wszystkie w życie.
PASTA KANAPKOWA "SOCZEDOROWA" świetnie posłuży również jako FARSZ do posmarowania naleśników i podania na ciepło. Za jednym robieniem masz dwa dania: na śniadanie i na obiad. Jest to kolejny sposób na oszczędność czasu gotując zdrowo. 2 w 1. Może warto zrobić od razu 2 porcje? :)
Pałaszujcie bez wyrzutów sumienia!
Smakowitego!
Brak komentarzy: