Co jeść zdrowego zamiast płatków na mleko, gdy nie możesz już na nie patrzeć?

Gran'OLA - czyli domowe, słodkie płatki na mleko, bądź do jogurtu!


   Pierwsze co powiem, to OMNOMNOM ^^ serio, aż tak! Domowa GRAN'OLA jest obłędna, niech się schowają wszystkie sklepowe płatki, musli i inne takie. Moja GRAN'OLA jest nie tylko pyszna, ale i bogata w witaminy, minerały oraz energię. Śmiało możesz używać jej naprzemiennie z owsianką, czy jaglanką, którą jadasz na śniadanie.




   Jej podstawowym składnikiem jest niepalona kasza gryczana, która jak już wiecie (kto nie wie, niech zajrzy TU , gdzie piszę o gryce) jest bogactwem wszystkiego, co nasz organizm potrzebuje do sprawnego funkcjonowania i uzupełniania wszystkich niedoborów. Jest to jedyne zboże użyte w tym przepisie, dzięki czemu GRAN'OLA jest całkowicie bezglutenowa. Ponadto, jest bez laktozy, jaj i cukru. 

    W przeciwieństwie do sklepowych płatków (nawet tych FIT!) nie używamy do jej produkcji ani grama cukru. Słodki smak zawdzięcza jedynie naturalnym daktylom. Przygotowujemy z nich pastę (daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 min., odcedzamy, blendujemy), która nadaje słodyczy, skleja składniki i podnosi wartość odżywczą dania.



     Możesz przygotować zmodyfikowaną wersję GRAN'OLI i dodać inne orzechy, pestki, zdrowe dodatki. To jest tylko baza wyjściowa do komponowania swojej GRANOLI. 



    Pamiętaj, aby mieszać granolę podczas pieczenia oraz kontrolować stopień wypieczenia. Łatwo ją bowiem przypalić, a tego nie chcemy. Piekarniki są naprawdę różne, dlatego możliwe, że czas podany w przepisie, będzie za długi dla Twojego. Po prostu sprawdzaj, czy GRAN'OLA jest zarumieniona, ale jeszcze się nie przypala. Z czasem sama/sam wyczujesz. A zapewniam Cię, że na 1 razie się nie skończy ;) 


Pałaszujcie bez wyrzutów sumienia!
Smakowitego!


Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.